Isıtma Sistemleri

Isıtma işlemini yapan tesislere ısıtma sistemleri denir. Isı konforunun sağlanması ihtiyacından doğmuştur. Kapalı yaşam alanlarında ısı konforu;  verimlilik, sağlık, performans ve kaliteli yaşam için önemlidir. Günümüzde sadece insanlar için değil belli sıcaklıkta çalışması gereken hassas makineler için de önemlidir.

Tarihte ısıtma yöntemi olarak ilk ateş karşımıza çıkıyor. Sonrasında ocak, soba, şömine, gaz veya elektrikle çalışan ısıtıcıları ve klima gibi dört mevsim kullanılan cihazları görüyoruz. Teknoloji geliştikçe ısıtma sistemleri de çeşitlendi ve daha modern ve kullanışlı bir hale geldi.

 

Isıtma sistemlerini şu şekilde gruplandırabiliriz; Elektrikli merkezi ısıtıcılar ve ısı pompaları, doğalgazlı merkezi ısıtma sistemleri, sıvı yakıtlı merkezi ısıtma sistemleri, LPG'li merkezi ısıtıcılar, odun ve kömürlü ısıtma sistemleri, güneş enerjili su depoları, termosifon ile su ısıtma.

Isı Pompaları

Özellikle konut ısıtmasında tercih edilen bir ısıtma yöntemidir. Bir iklimlendirme sistemi olup günümüzde buzdolabı ve klimalar çalışma sitemi olarak ısı pompalarına örnek verilebilir. Düşük sıcaklıktaki dış havadan alınan ısı, ısıtılması hedeflenen ortama transfer edilir. Sistemde; kompresör, kondenser ve evaparatör gibi temel elemanlar kullanılmaktadır. Mekanik, elektrik ya da termal olarak düşük sıcaklık seviyesindeki hava ısısı yüksek sıcaklık seviyesine çıkarılır. Genelde ev, otel, işyeri ve villalarda kullanılır.

 

Doğalgazlı Merkezi Isıtma Sistemi

Yüksek kalorili bir gaz yakıt olan doğalgaz renksiz ve kokusuzdur. Yandığında herhangi bir atık oluşturmaz veya asit yağmuruna neden olmaz. Karbondioksit, su buharı ve azot oksit emisyonu ortaya çıkar. Doğalgaz, günümüzde konutlarda ısınma, sıcak su ihtiyacını karşılama ve yemek pişirmede kullanılmaktadır. He an kullanıma hazır olması en büyük avantajıdır. Sipariş vermek ya da stok yapmak gerekmez. Uzun süreli bir enerji kaynağı olup doğalgaz boru hatları ile istenen yere ulaşır.

 

Sıvı Yakıt Kullanılan Merkezi ısıtma Sistemleri

Kaynağı ham petrol olan, ısıl değeri yüksek ve akıcı yakıtlardır. Motorin, fuel-oil ve marin dizel oil en çok bilinen çeşitleridir. Yakıt maliyeti düşük fakat sistem maliyeti diğerlerine göre yüksektir. Yakıt tankı balkon veya teras gibi açık hava bir alana konumlandırılır. Tanktaki yakıt bittikçe tank doldurtulmaktadır. Son günlerde çıkan yeni sistemlere nazaran maliyetli oluşu nedeni ile fazla tercih edilmez.

 

LPG’li Merkezi Isıtma Sistemleri

Sıvı yakıtlı merkezi ısıtma sistemi gibi maliyetli bir sistemdir. Apartman tarzı konutlar için değil daha ziyade müstakil ev tipleri için uygundur. Yakıt tankı bahçeye toprak altına gömülür. Apartmanlarda tüp şeklinde kullanılır. Maliyeti yüksek ve verimlilik olarak diğer ısıtma sistemlerine göre düşüktür.

 

Odun ve Kömürlü Isıtma Sistemleri

Demirdöküm sobalar ve şöminelerde kullanılan odun ve kömür, özellikle son yıllarda tekrar popülerlik kazanmaya başladı. Son derece iyi bir ısınma sağlarken görsel olarak ta kullanıcıların beğenisini kazandı. Odun kaynaklı ısıtma sistemlerini kaloriferlere bağlamak ta mümkündür. Böylece tüm ev ısıtılabiliyor. Tek dezavantajı odun ve kömür depolamak ve bunun için bir depo alanı belirlemektir.

 

Güneş Enerjili Isıtma Sistemleri

Sınırsız bir enerji kaynağı olan güneş, ısı ve elektrik enerjisi üretmek için eşsiz bir kaynaktır. Basit güneş enerji panelleri ile elde edilen ısı sıcak su elde etmede kullanılıyor. Aynı zamanda bir akü yardımı ile elektrik enerjisi depolamak için de kullanılıyor. İlk aşamada maliyeti yüksek olsa da, kısa sürede kendini amorti ediyor.

 

Termosifonlu Su Isıtma Sistemleri

Kazan ve borulardan oluşan bir sistem olup enerji kaynağı elektrik veya doğalgazdır. Farklı sıcak su kapasitelerine sahiptir. Elektrikle çalışan termosifonlar doğalgaza göre biraz da maliyetlidir.