Doğalgaz Tesisatı Proje ve Kurulum

Son on yıldır ülkemizde de kullanım alanı yaygınlaşmaya başlayan doğalgaz sistemleri bir çok ilin merkezi yaşam alanlarında tercih edilmeye başlanmıştır. Bunun yanında halen doğalgaz altyapısı oluşmamış bölgelerde de bu alana yönelik yapılan çalışmalar devam etmektedir. Kullanım kolaylığı olarak diğer yakıtlardan çok daha avantajlı olan doğalgaz sistemleri, bunun yanında çevre temizliği ve sağlık açısından fark yaratır. Bunun yanında yanma verimi de yüksek olan bu sistemlerin Lpg benzeri patlama tehlikeleri ve basınç tesirleri yoktur. Homojen yapısı sayesinde farklı bölgeleri aynı ısıda tutmanız daha kolay ve uzun sürelidir.

Her ne kadar tehlikesiz ve kolay kullanımlı olduklarından bahsetsek de her sistemin olduğu gibi doğalgaz tesisatlarının da bazı tehlikeleri olup dikkat edilmemesi veya sağlıksız kurulum ve kullanım halinde bazı felaketlere yol açılabileceğinden bahsetmemiz gerekir. Buna göre ilk olarak doğalgaz hattı kurulacak binanın yeni inşası sırasında bu bağlantıların bina yanı çekilmesi işlemlerinin imkan var ise kontrolünün yapılması gerekmektedir. Ancak bu işlemler genellikle belediyelerle anlaşmalı doğalgaz şirketleri tarafından yapılmakta ve bu şirketlerin bu hizmetten sorumlu birimleri bulunmaktadır. Bu durumda yoğunlaşmanız gereken nokta bina önüne kadar getirilmiş doğalgaz hattının binaya kurulması işlemidir.

Genel olarak bu doğalgaz tesisatı kurulum faaliyeti için bir işlem sırası belirlersek, öncelikle kurulacak tesisatın vana ve boruları için geçiş yerleri belirlenerek duvarların hangi noktalardan delineceği kararlaştırılmalıdır. Daha sonra bu hesaplamalar ile ölçüleri alınan boruların kelepçeler ile sabitlenmesi yapılır. Yakıcı nitelik taşıyan cihazların vana ve makaronlu flekslerinin montajlaması da bundan sonra gelir. Boruların geçişi için açılan duvar delikleri alçı yardımıyla kapatılır ve sayaç bağlantı noktalarında bulunan test nipeli sayesinde U manometreleri ile de bir ön test yapılır. Daha sonra da gaz açımı için yetkili kişilerin gelerek test yapması gerekir. Bu test yapıldıktan sonra gaz açımı için onay verilmemesini gerektirecek eksiklere bakacak olursak :

  • Yakıcı cihazların bulunduğu alanların havalandırması için menfez bulunmaması,
  • Cihaz kurulumunun hatalı olması,
  • Baca çıkışının yeterli temizlikte ve açıklıkta olmaması,
  • Vanaların yakıcı cihazlardan çok uzakta olması gibi problemler tespit edildiğinde gaz açımı yapılmaz.

Bu tarz tehlikeler ve problemlerle karşılaşmamak için işinde ehil olmuş doğalgaz tesisat firmaları ile çalışarak sağlığınız, güvenliğiniz ve ekonominiz açısından kendinizi sağlama almanız yararınıza olacaktır. Gelişim Doğalgaz Bursa ve çevresine, doğalgaz sektöründe devamlı kendini geliştiren doğalgaz tesisatı, doğalgaz tadilatı ve doğalgaz kurulumu gerçekleştirerek ve yeniliğe açık bir şekilde, yatırımda sınır tanımayarak, sizlere mükemmeli sunmak için çalışmaktadır.